Ochtendrapport dinsdag 6 februari 2018

February 6, 2018

GBP Het Britse pond leverde gisteren in terwijl aandelenbeurzen over de hele wereld diep de rode cijfers in doken. De Dow Jones Industrial Average zag zelfs de scherpste daling ooit in een dag. Twee thema’s wogen gisteren zwaar op de sterling. Politiek rumoer blijft aanwezig op de achtergrond en de tegenvallende Inkoopmanager Index van de Dienstensector doet een verdere duit in het zakje. Deze laatste gaven aan dat de Britse groei is afgeremd tot de laagste snelheid sinds 2016. Cijfers van de detailhandelsverkoop van het British Retail Consortium lieten zien dat verkopen op jaarbasis met 0.6% gestegen zijn te midden van prijzen die omhoog schieten.

USD De Amerikaanse dollar profiteerde van de brede uitverkoop van aandelen gisteren, maar moest zijn meerdere erkennen in de Japanse yen die vaak een veilige have wordt in tijden van onrust. De druk op aandelen zet zich ook deze morgen door, wat doorslaggevend kan zijn voor hoe deze dagen de geschiedenisboeken ingaan; als milde correctie, of als het begin van een nieuwe bear markt. De belangrijkste economische data release vanuit de VS was echter zeer sterk te noemen, met de Non-Manufacturing Inkoopmanager Index die het hoogste punt bereikte in twaalf jaar. De ondervraagden bedrijven waren vrijwel unaniem positief over de verwachte groei. Dit kon de aandelenmarkten echter niet tot bedaren brengen. Vandaag om 14:30 CET verschijnt de Handelsbalans, gevolgd om 14:00 CET door de Open Vacatures en de Arbeids Omloop Samenvatting (JOLTS).

EUR Te midden van het bloedbad op de aandelenbeurzen hapte ook de Europese eenheidsmunt naar lucht, waarbij na een korte rally in de ochtend de winsten toch weer moesten worden overgedragen aan de Amerikaanse dollar. De Inkoopmanagers Indices van de Dienstensector van meerdere Europese landen waren gisteren een voorbode van een gezonde groei die de Eurozone in de eerste helft van 2018 te wachten staat. Duitse Fabrieksorders stegen met 3.8% in December, aldus cijfers die vanochtend verschenen.

CAD De Canadese dollar had het zwaar gisteren in een omgeving van dalende olieprijzen en een Amerikaanse dollar die oppermachtig leek. Vandaag om 14:30 CET worden de laatste data van de Handelsbalans bekendgemaakt, gevolgd om 16:00 CET door de Ivey Inkoopmanagers Index.

Site edition

English
Français