Ochtendrapport vrijdag 20 april 2018

April 20, 2018

EUR. Gisteren was een vrij goede dag voor de euro waarbij de eenheidsmunt slechts tegenover een handjevol valuta, zoals USD en JPY, verliezen hoefde te incasseren. Dit ondanks dat er weer een set teleurstellende data-uitgaven verscheen met een afnemend overschot op de lopende rekening voor februari. De Duitse Producenten Prijs Index kwam marginaal onder verwachtingen binnen vanochtend op 0.1%. De voorlopige Eurozone Consumentenvertrouwen cijfers verschijnen vanmiddag om 16:00 CET.

USD. De greenback sloot hoger gisteren nadat vastrentende waardepapieren wederom hogere verwachtingen van rentes en inflatie impliceerden voor de lange termijn. Wekelijkse Werkloosheidsaanvragen waren daarnaast ook zeer laag, terwijl de Philly Fed Maakindustrie Index en de CB Leidende Index vrij sterk presteerden. De data kalender van de VS is vrijwel leeg vandaag, maar geruchten doen de ronde dat Trump beperkingen gaat aankondigen voor het aandeel dat Chinese partijen kunnen nemen in Amerikaanse technologiebedrijven. Dit kan zorgen over handelsoorlogen weer aanwakkeren.

GBP. Sterling had een interessante dag gisteren door eerst de teleurstellende Detailhandelsverkopen voor de kiezen te krijgen en daarna toch aan te sterken, om vervolgens in de avond naar beneden te duikelen. Bank of England Gouverneur Mark Carney liet namelijk doorschemeren  in een interview met de BBC dat de renteverhoging in mei minder een uitgemaakte zaak is dan dat velen wellicht denken. Carney is zelf zeker deels schuldig voor de ontstane verwarring, aangezien hij de afgelopen maanden veel optimistische geluiden de wereld in slingerde, waaronder een rooskleurig rentebesluit. De Detailhandelsverkopen in maart vielen sterker tegen dan verwacht, onder meer door barre weersomstandigheden. Michael Saunders van het Monetaire Beleidscomité van de BoE spreekt vandaag om 11:30 CET.

Site edition

English
Français